Jonas Månsson Strahl

Han föddes i Klockaregården i Skepperstad socken år 1796, som son till hemmansägaren Måns Samuelsson och hans hustru Ingeborg Åsladotter. Syskonskaran bestod av 9 barn, varav 3 dog som barn.


Den röda markeringen visar platsen för Klockaregården.

Han gifte sig 22 år gammal i Höreda med Greta Andersdotter. Han var då redan hemmansägare i Höreda by.

Hustrun Greta var bördig från Ukna socken i norra Kalmar län. Enl kyrkoböckerna föddes hon 1785 och skulle då vara 33 år vid vigseln. Jag är osäker om denna uppgift stämmer och behöver kolla upp Greta lite närmare...

Greta var piga på Ryningsholm herrgård i Höreda när de gifte sig. Det verkar som hon följt med herrskapet Spaldencreutz, som ägde gården, hit från sina hemtrakter.

När de varit gifta några år blir Jonas gårdsdräng i Ryningsholm. Efter ytterligare några år flyttar familjen till Skedhult i Eksjö socken. Något år senare är de tillbaka i Höreda och nu blir Jonas inspektor på Qvarnakullen. Det är nu som jag för första gången ser hans nya efternamn Strahl. Det är tillskrivet ovanför Månsson i husförhörslängden för år 1826-31.

Jonas och hans familjs flyttkarusell fortsätter och de bosätter sig i Björkö, Nävelsjö, Hult och landar slutligen i Kastorp Söregård i Näsby socken. Jonas anges nu vara både inspektor och hemmansägare.

Jonas och Greta fick 4 söner som alla blev vuxna.

Jonas dör 1857 61 år gammal av en bröstsjukdom. Hustru Greta lever 10 år till och dör av ålderdom på Kastorp Söregård.

Vill du ha en stamtavla? Mejla mig på helen@strahl.se

 

 
 

Släkterna Strahls webbplats · www.strahl.se · 2007